RODUSTA

Kuriilien bobtail

 

on luonnon muovaama rotu peräisin Kuriilien saarilta, jotka sijaitsevat Venäjän ja Japanin välissä. Kukaan ei pysty tarkkaan sanomaan milloin nämä kissat ovat ilmestyneet sinne… Kuriilien bobtaileista liikkuu paljon legendoja ja uskomattomia tarinoita, niitä verrataan ilveksiin sekä yhdistetään Siperian kissoihin ja Japanin bobtaileihin.

 

Kuriilien bobtail nimi tulee rodun alkuperäisestä asuinympäristöstä – Kuriilien saarilta ja hännän muodosta, jota myös kutsutaan hellästi pom-pom –hännäksi. Jokaisen bobtailin häntä on uniikki, kahta samanlaista ei löydy. Rodulle ominainen häntä muodostuu useista kaarista ja kulmista ja on pituudeltaan 3-8 cm.

 

Kuriilien bobtail on keskikokoinen tai suuri, lihaksikas kissa, joilla on voimakas rakenne, vahvat jalat ja pyöreät tassut. Kissojen pitkät takatassut mahdollistavat sen, että Kuriilien bobtailit pystyvät hyppäämään vaivattomasti hyvin korkealle. Urokset painavat 5-7 kg ja naarat jonkun verran vähemmän 3,5-5 kg.

 

Kissat on jaettu lyhyt- (KBS – Kurilean Bobtail Shorthair) ja pitkäkarvaisiin (KBL – Kurilean Bobtail Longhair). Kuriilien bobtailien turkki on tuuhea ja hienonlaatuista eikä muodosta takkuja. KBL:n turkki on keskipitkä ja päällysturkin karvat ovat vahvoja, aluskarvaa on jonkin verran. KBS:n turkki on lyhyttä, hyvin kehittynyt päällysturkki ja vahvat päällyskarvat. Aluskarvaa on hieman. Kuriilien bobtailien kerrotaan olevan vähemmän allergisoivia verrattuna muihin kissoihin.

 

Kuriilien bobtailin luonne on maininnan arvoinen. Kissat ovat erittäin seurallisia ja voidaan sanoa, että tavallisten kissaelkeiden lisäksi niillä on myös koiramaisia tapoja. Kuriilien bobtailin valitsevat perheenjäsenten keskuudessa itselleen isännän, jota ne seuraavat kaikkialle. Joidenkin Kuriilien bobtailien kerrotaan oppivan noutamaan.

 

Huolimatta siitä, että Kuriilien bobtailit ovat asustaneet itsenäisesti Kuriilien saarilla pitkään, ensimmäisiä mainintoja uudesta rodusta on tullut vasta 1980-luvulla. Kissaharrastus on alkanut silloin kehittyä Venäjällä ja Kuriilien bobtailelle on ruvettu luomaan ensimmäistä standardia.

 

Kissaharrastajien kovan uurastuksen jälkeen vuonna 1991 ensimmäinen Kuriilien bobtailien standardi hyväksyttiin Venäjällä paikallisessa kissaliitossa ja neljän vuoden jälkeen standardi oli käytössä WCF:ssä (World Cat Federation). Sen jälkeen kiinnostus Kuriilien bobtailin rotua kohtaan alkoi kasvaa sekä Venäjällä että ulkomailla. Kuriilien bobtail uuden alkuperäisen venäläisen rodun tunnustus FIFe:ssä tapahtui vuonna 2003 ja sen jälkeen se esiteltiin myös TIKA:ssa.

 

Kasvattajanimemme on rekisteröity FIFe:ssä (Fédération Internationale Féline) ja sivuillamme rodun standardia esitellään FIFen mukaan.

 

Kuriilien Bobtail standardi suomeksi (FIFe)

Hännän muodot

 

Kuriilien bobtailin kuuluisalla hännällä voi olla mitä erilaisimpia muotoja. Häntä ei saisi olla suora, liian lyhyt tai liian pitkä. Hännässä pitää mielellään olla monta nikamaa (vähintään yksi) ja näkyvän pituus pitää olla 3-8 cm. Hännän erikoisuus on myös siinä, että se voi olla jäykkä tai taipuisa. Hännän täytyy olla sopusoinnussa kissan muun vartalon kanssa.

 

WHISK –muoto

 

Whisk tyyppinen häntä koostuu 5-15 nikamasta, mutkat muodostuvat tylpistä kulmista. Liikkuvien tai puoliliikkuvien liitokset nikamissa ovat mahdollisia, myös niiden yhdistelmä. Tällainen häntä voi näyttää visuaalisesti varsin pitkältä ja näyttelyissä tuomarit pystyvät arvostelemaan tämän tyyppisen hännän vain tunnustelemalla.

 

 

SNAG –muoto

 

Snag muotoinen häntä koostuu 2-8 nikamasta, jotka voivat olla lyhyet ja taipuneet, jolloin syntyy vaikutelmaa, että nikamat on istutettu toinen toisensa päälle. Nikamien välit ovat liikkumattomia, mutkat voivat tuntua patteina. Nikamat tämän tyyppisessä hännässä voivat asettua myös spiraalimaisesti, mutta ne voivat olla niin vahvasti kasvaneet kiinni toinen toiseensa, että spiraalin suuntaa on vaikea saada selville. Joskus hännän päässä voi olla 1-2 nikamaa, jotka ovat varsin ohkaisia ja sivulle taipuneena.

 

 

SPIRAL –muoto

 

Spiral muotoinen häntä on kaikkein suositeltavin ja kaunein. Hännässä voi olla 5-10 nikamaa ja ne taipuvat melko teräviin kulmiin, josta muodostuu spiraali tai ns. ”kalastajan koukku”. Tämän tyyppinen häntä voi olla taipuneena eri suuntiin, se voi olla taipuneena selkään päin sekä muutama nikama siitä voi sijaita erittäin lähellä ristiluuta. Nikamien liitokset ovat liikkuvia tai puoliliikkuvia; liikkuvien ja liikkumattomien yhdistelmät ovat mahdollisia, jolloin kissa voi heilutella häntää erilaisilla hännän osilla.

 

 

DELAYED BOBTAIL –muoto

 

Delayed bobtail muotoinen häntä alkaa kuten tavallinen häntä ilman mutkia 5-7 nikaman verran. Hännän päähän muodostuu koukku, joka koostuu muutamasta taipuneesta nikamasta, hännän päässä saattaa esiintyä liikkuvuutta. Todellisuudessa ”koukku” esittää spiraalia.